Listopad měsíc bezpečnosti v Janovicích

 

Obsah přednášek

První pomoc u dětí

Termín: 5. 11. 2024, od 18:00 v hospodě na Větřáku

Lektor: Vladimír Vašek DiS., ZZS MSK

Přednáška zaměřena převážně na poskytování první pomoci u novorozenců a dětí. Bude předvedena první pomoc při život ohrožujících stavech (zástava dýchání, krvácení). V další části se přednášející zaměří na nejčastější neúrazové stavy (febrilní křeče, anafylaktický šok, syndrom náhlého úmrtí dítěte). V závěru proběhne nácvik kardiopulmonální resuscitace a prostor bude věnován i vašim dotazům.  

Dopravní předpisy

Termín: 14. 11. 2024, od 18:00 v hospodě na Větřáku

Lektor: Ing. Richard Ehler, Autoškola Sport Nový Jičín

Přednáška bude vedena vyučujícím z autoškoly. Lektor poskytne informace týkající se dopravních předpisů, povinné výbavy a dalších novinek, se kterými se setká řidič při každodenním řízení. Přednáška je určena především účastníkům silničního provozu, kteří nejsou pravidelně školeni.

Požární ochrana

Termín: 20. 11. 2024, od 18:00 v hospodě na Větřáku

Lektor: Ing. Jakub Vaculík, HZS MSK

Přednáška se bude zabývat prevencí vzniku požárů v domácnostech, oznámení události na tísňovou linku a možností, jak případný požár uhasit. Dále budou shrnuty povinnosti fyzických osob na úseku požární ochrany. V praktické části bude možnost vyzkoušet hašení pomocí práškového a sněhového hasicího přístroje.

Bezpečnost na internetu

Termín: 27. 11. 2024, od 18:00 v hospodě na Větřáku

Lektor: Mgr. Kateřina Matoušková, Český telekomunikační úřad

V rámci přednášky se posluchači dozví, jak jim používání internetu může zjednodušit život a jak se při tom na síti chovat bezpečně. Přednáška bude svým rozsahem určena všem věkovým kategoriím. Diskutovat se bude o bezpečném chování nejen na internetu, ale třeba o bezpečném placení pomocí platebních karet v chytrých zařízení.

Návštěva IVC Kopřivnice

Termín: 30. 11. 2024, od 9:00 před budovou IVC Kopřivnice

Adresa: Průmyslový park 313, Kopřivnice-Vlčovice, naproti fy DURA

Jedná se o exkurzi v nově vybudovaném Integrovaném výjezdovém centru v Kopřivnici. V rámci návštěvy účastníci uvidí výjezdové stanoviště HZS MSK společně se ZZS MSK. K dispozici bude ukázka techniky obou výjezdových stanovišť.